top of page
2_edited_edited_edited.png
LOGOS.jpg
LOGO KALOοο_edited.png

      Hidden in plain site/ Κρυμμένο σε κοινή θέα

       Εγκαινιάζοντας μία σειρά έργων για το δημόσιο χώρο, το Εικονικό Μουσείο Τήνου προσκαλεί την εικαστικό Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου (ομάδα artspirators) να εμπνευστεί από τις θεματικές του ΕΜΤ σε σχέση με το πολιτιστικο τοπίο της Τήνου, και σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα, να συνθέσει ένα συμμετοχικό έργο.

Το project Hidden in plain site/ Κρυμμένο σε κοινή θέα αποτελεί ένα διαδραστικό/συμμετοχικό project, πάνω σε μία επιλεγμένη διαδρομή στη χώρα της Τήνου, σε συνεργασία  με τη νέα γενιά του νησιού, τους μαθητές από το ΕΠΑΛ ΤΗΝΟΥ και τους τομείς: Εφαρμοσμένων Τεχνών & Πληροφορικής, αποκαλύπτοντας διάφορες πλευρές από ιστορίες του τόπου.

Είναι ένα παιχνίδι χαμένων ιστοριών από το χθες στο σήμερα. Ένας νυχτερινός περίπατος στα χνάρια των «άλλων».

α΄μέρος: Το παιχνίδι 

Το παιχνίδι είναι η μικρογραφία της ίδιας της ζωής. Μέσα από τη χαρά, τη συγκίνηση, ξετυλίγει μικρές και μεγάλες εξερευνήσεις, αναδεικνύει δεξιότητες, και επιτρέπει στο άτομο να αναμιγνύει το πραγματικό με το φαντασιακό κόσμο. Μέσα από τους κανόνες, το άτομο επιτελεί ρόλους, επεκτείνει την εμπειρία του στον κόσμο, που επιβάλλει κάθε φορά η ηλικία, η εποχή και το πλαίσιο ζωής του.    

Οι μαθητές του ΕΠΑΛ ΤΗΝΟΥ,μέσα από τη δική μας καθοδήγηση, έχουν συλλέξει παλιές ιστορίες από το οικογενειακό τους περιβάλλον, ιστορίες από την νεανική τους ζωή στο νησί, από εκδρομές, διασκέδαση, καθημερινή ζωή, μαθητική ζωή, στέκια και από τις συνήθειες τους τότε. 

Το α' μέρος του project αυτού ολοκληρώνει μία ενότητα, αυτή του παιχνιδιού. Μέσα από τη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας τα παιδιά ρώτησαν, ερεύνησαν, και συγκέντρωσαν προφορικές μαρτυρίες από τα παιχνίδια που έπαιζαν στο δρόμο οι γονείς και οι παππούδες τους. Συνειδητοποίησαν την ανάγκη των παιδιών για παιχνίδι σε κάθε εποχή. Καλλιέργησαν τον σεβασμό στις πολιτισμικές αξίες και παραδόσεις σε ότι αφορά τα παιχνίδια που παίζονταν στο νησί. Ανακάλυψαν παιχνίδια που έχουν πια χαθεί και άλλα που παίζονται ακόμα και σήμερα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Τα συνέδεσαν με τον τόπο και τις τοποθεσίες που λάμβαναν χώρα, βρήκαν παλιές φωτογραφίες από τις περιοχές και καλούμαστε να τα επαναφέρουμε στο σήμερα.

Στο α΄ μέρος του project, πραγματοποιήσαμε ένα WORKSHOP μαζί με τους μαθητές και τους καθηγητές, που σκοπό είχε να φέρει σε επαφή τους μαθητές με τα υλικά και την εννοιολογία του έργου και να επιτελέσουν ρόλους με έναν διαφορετικό τρόπο αναπαράστασης του παρελθόντος. 

Πώς μπορεί να είναι κάτι κρυμμένο και σε κοινή θέαση ταυτόχρονα; Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο δημόσιο χώρο του νησιού θα ενεργοποιούνται μόνο τη νύχτα με τη βοήθεια ειδικού φωτισμού (φακών   black light) που δε θα αλλοιώνουν το κυκλαδίτικο χρώμα. 

Ωστόσο στα επιλεγμένα σημεία της διαδρομής θα υπάρχουν τοποθετημένα Qr codes,τα οποία σκανάρωντας τα, θα ζωντανέψουν δίνοντας την ευκαιρία να ακούσουμε κάθε φορά τους ίδιους τους πρωταγωνιστές ως παιδιά τότε, να περιγράφουν τις ιστορίες, τους κανόνες και τις περιγραφές από τα παιχνίδια που έπαιζαν τότε.

Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου: Ιδέα, Καλλιτεχνική Επιμέλεια, Σχεδιασμός, Οργάνωση Παραγωγής

Μακανίκα Σουμέλα: Οργάνωση Παραγωγής, Γραφιστική Επιμέλεια, Διαχείριση Social Media, Βίντεο Τεκμηρίωσης/ Documentation

Ομάδα Artspirators. 

Τα σημεία
της διαδρομής

Νυχτερινή
διαδρομή

bottom of page